REPERTOIRE

De vruchtbare Dendermondse jazzbodem zorgde in de jaren tachtig, in het kielzog van de Honky Tonk Jazzclub, voor een aantal jazzbands waarvan The Mardi Gras Jazzband meer dan waarschijnlijk de meest eigenzinnige is.

Van bij de start in 1983 was al duidelijk dat The Mardi Gras Jazzband zich zou onderscheiden door een apart repertoire met zowel "gevoelig-emotionele" als "hot-gespeelde" nummers.
 

"Old Style" is al die tijd en tot op heden het motto waarin lang vergeten nummers en verrassende thema's worden gebracht. Hieruit blijkt dat de "New Orleans-jazz" veel meer is dan alleen de speelwijze van zwarte musici die in de jaren zestig en zeventig onze contreien aandeden. 

The Mardi Gras Jazzband mikt veel minder op de solistische virtuositeit van zijn blazers, maar eerder op het (vaak gearrangeerde) samenspel. Het orkest put inspiratie uit de vele bronnen in de lange geschiedenis van New Orleans jazz en aanverwante stijlen (zonder evenwel te proberen anderen klakkeloos te kopiëren), gaande van originele opnames uit de jaren 1910 en 1920, over de drie grote golven van Oude Stijl revivals tussen 1940 en 1980 tot vandaag. We denken hierbij vooral aan Armand J. Piron, King Oliver, Papa Celestin, Bessie Smith, Kid Ory, Louis Nelson, Kid Thomas Valentine, Max Collie, Peruna Jazzmen, Chris Tyle, Tuba Skinny ... om maar enige namen uit een nog veel langer lijst te noemen. 

Door dit breed luisterwerk is het repertoire van The Mardi Gras Jazzband, dat intussen meer dan 400 nummers telt, niet alleen heel uitgebreid, maar kan het zeker ook als eigenzinnig worden omschreven, want weinig bands kiezen nog voor dit repertoire.

We proberen jullie een overzicht te bieden van ons repertoire dat bij voorkeur afkomstig is uit de "Roaring twenties", de tijd van korte rokken, de drooglegging en uiteraard de flamboyante zwarte jazzmuziek.

De onderstaande opnames (recentste eerst) mogen gerust gedownload worden, zodat jullie je eigen favoriete Mardi Gras playlist kunnen samenstellen.

Deze opnames werden gemaakt in volgende Jazzclubs in België en Nederland (klik op de titel om te beluisteren) :

Burgundy Street Jazz Contact Punt in St. Amandsberg (Gent)

Champ'Aubert Jazzclub in Driebergen (NL)

Jazzclub Jazz & So, Zutphen (NL)

Mensen die echter niet graag met muziekfragmenten knutselen kunnen zich echter ook de CD "There ‘ll Be Some Changes Made" aanschaffen.

Als geschenk voor zijn vaderdag anno 2014 bood Gregory Simons zijn vader aan om voor hem een aantal Mardi Gras nummers op te nemen en te mixen. Het resultaat mocht er zeker zijn, maar wat zouden we ermee aanvangen?

De Mardi Gras Jazzband besloot om afstand te doen van al zijn rechten, ten voordele van "Vrienden van Tanzania fv".

Vrienden van Tanzania focust op het verzekeren van een heel gedegen opleiding aan de meest hulpbehoevende kinderen in Noord-Tanzania. Deze doelgroep een betere kans bieden tot ontplooiing en toekomstperspectieven is de missie, kwalitatieve opleiding is daartoe de sleutel. Vrienden van Tanzania verleent financiële en organisatorische ondersteuning sinds 2009 en is te contacteren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of www.facebook.com/VriendenvanTanzania/ .

Therell be some Changes made
De integrale opbrengst van deze CD gaat naar het onderwijsproject van Vrienden van Tanzania.

Je mag er zeker van zijn dat "There ‘ll Be Some Changes Made" met dit project. 
Je kan hem bestellen op het mailadres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

We laten jullie een demo horen van elk nummer. (klik op de titel)
  1. 1919 RAG ( James Scott 1919)
  2. I GET THE BLUES WHEN IT RAINS ( H. Stoddard, 1928)
  3. I’M BEGINNING TO SEE THE LIGHT ( Ellington, 1944)
  4. AUNT HAGAR’S BLUES ( W.C. Handy, 1920)
  5. THERE ‘LL BE SOME CHANGES MADE (Overstreet,1921)
  6. DARDANELLA ( F. Bernard, J.S. Black, Fred Fisher, 1919)
  7. KANSAS CITY MAN BLUES ( C. Johnson, C. Williams, 1923)
  8. BURGUNDY STREET BLUES ( G. Lewis 1944)
  9. WANG WANG BLUES (Mueller, Johnson, Busse, 1920)
10. BIG JIM (G. Gotaas, 1972)
11. I’M JUST A LUCKY SO AND SO (D. Ellington, 1944)
12. CLIMAX RAG ( James Scott, 1914)

Als extraatje werd een nummer toegevoegd, gespeeld door vader Michel en zoon Gregory Simons, om de vaderdag helemaal compleet te maken.

13. AZALEA (E Ellington, 1941)

Tijdens het "30th Anniversary Concert" in de Honky Tonk Jazzclub in Dendermonde (2013) heeft Albert Braeckman een aantal nummers opgenomen. We laten jullie graag de volgende horen:
(klik op de titel om te beluisteren)HonkyTonk30y


1.  Dippermouth Blues

2.  1919 Rag

3.  Aunt Hagars Blues

4.  St Louis Blues

5.  Algiers Strut

6.  How Long Blues

De laatste jaren frequenteert The Mardi Gras Jazzband het Nederlandse oudestijlcircuit. Het gebeurt soms dat de organisator deze optredens opneemt. De kwaliteit is niet altijd ideaal maar toch wilden we u volgende stukjes niet onthouden(klik op de titel om te beluisteren)

MardiGras7Jazzclub OSJE - Oude Stijl Jazz Eindhoven (2013-2014)

1.  Bowery Buck

2.  Red Wing

3.  Wang Wang Blues

4.  Oh Mary Don't You Weep

Noord Nederlandse Jazz Gilde in Appingedam - Groningen (2012)

1.  Burgundy Street Blues

2.  Conti Street Parade

3.  Mobile Stomp

4.  All the Girls Go Crazy

 

De in 1994 in de Honky Tonk Jazzclub life opgenomen CD "Lookin' Fo' Marie Laveau" is jammer genoeg niet meer verkrijgbaar maar hier kan je de opnamen beluisteren. (klik op de titel om te beluisteren)

1Royal Garden BluesHoes CD

2. Up a Lazy River

3. Ory's Creole Trombone

4. Make me a Pallet on the Floor

5. Bigg Butter & Egg Man

6. Careless Love

7. Sunday

8. Upper Garden

9. Marie Laveau

10. Chimes Blues

11. St. James Infirmary

12. In a Shanty in Old Shanty Town